Leirgrøv Naturell

Leirgrøv naturell er en kvit geitost, den er inspirert av en tradisjonell Nederlandsk gouda, bare på geitemelk. Den er rund, mild og lett å like, grunnen til det er at den lages av gårdsmellk på vår og høst, på gården har vi mer kontroll på hva dyrene spiser og derfor har kontroll på melkesmaken. Osten blir solgt etter fire måneder til to år etter produksjon og har fått navnet sitt fra heimstøler vår, Leirgrøv.

Den starter som en ung mild ost som kan brukes på et ostesmørbrød, eller smeltes på en pizza, når den er lagret og vellagret er den fortsatt mild og balansert med toner av mineraler og karamell, da kan den raspes over pastaen eller salaten. Eller hva med en ostekveld og nyte en flaske hveteøl til?

1242

1242 er en kvit geitost som er laget med utgangspunkt i Leirgrøv Naturell. Denne blir bare laget på sommeren av melk som er produsert på Prestholt (1242 moh) når geitene er ute å beiter fritt det de måtte ønske. Geitemelka tar lettere til seg smak av hva geita beiter, og geita liker mat med smak i. Derfor er stølsmelkkosten kraftigere på smak og ber preg av geita sin favorittmat – urter, vier og fjellblomster. Til sammenligning med kumelk som får kraftig gulfarge på stølen så forblir geitemelka fortsatt kvit, ku produserer betakaroten som gir gulfarge, mens geita produserer alfakarotener som er fargeløse, men den får et fargepreg av beite etter lang lagring og får et skjær av grønt. 1242 blir solgt fra 12-36 måneder.

Dette er en kjempe erstatning til Parmesan i matlaging, og pares godt med en flaske surøl eller gose

Leirgrøv – Kvit geitost av Stølsmjølk

Dette er et resultat av stor etterspørsel av stølsmjølkoster av geitemelk og veldig mange dyktige geitebønder som støler i Hallingdal. Når mengden begrenser seg og du ikke ønsker å bli større bonde så er det godt at det er mulig å få kjøpt høy kvalitetsmelk i nærområdet. Denne blir produsert hovedsaklig til dagligvare som et alternativ til 1242. Den kan minne litt om 1242 med sine ville urtesmaker og vellagret preg, men kan du smake forskjellen?

Den er fin til kos med en flaske gose eller hveteøl, eller kanskje en sider? Man kan kose seg med den eller bruke den i matlaging, raspet på salater, pastaer og pizza etter steking.

Leirgrøv med Karve

Karve er et velkjent krydder i norske kjøkken, fra surkål til akevitt. Når vi først bestemte oss for åra krydder i osten så ønsket vi å kunne bevare litt identitet, og her mener vi at vi har fanget norsk tradisjon, hvit geitost og karve. Denne utvikler seg til å bli en kjempegod ost når den er over 9 måneder, da får du den kraftige, men milde og salt/søte geitemelks osten med hint av søt lakris fra karven.

Denne er overaskende god på ostefatet som en lagret ost, men den kan også brukes til for eksempel taco.

Leirgrøv med Bukkehornkløver

Bukkehornkløver er egentlig en bønne, og er blitt svært populært i norge den siste tiden uten at vi har lagt merke til det, den er til stede i mye mat fra midtøsten og i Norge er det kebab som har løftet den fram. Bukkehornkløver gir en ganske kraftig smak av valnøtt og er best som en ung myk ost, da smelter den fint og smaker kjempe godt i et smeltet ostesmørbrød.

Leirgrøv med Granskudd

Hva representerer grankledde høyfjellet bedre en granskudd? Det siste tilskuddet av krydderoster i serien, her håndplukker vi granskudd i skogen rundt oss på våren når skuddene er akkurat riktige, myke og søte. Det blir en ganske så funky og interessant ost og smak, den er ganske ny i serien så vi vet den funker utmerket som en ung myk ost, men vi gleder oss til vi har en vellagret som vi kan teste!

Husara

Dette hjertebarnet av en ost står ysteren nært. I mange år har vi prøvd å lage en hvit geitost med store runde hull, og det skulle vise seg å være mere komplisert en ysteren hadde håpet på, men nå er den endelig slik den skal være. Husara er inspirert av den nederlandske Maasdam eller den norske Jarlsberg, men denne er laget på geitemelk. Det viser seg at geitemelk ikke er så glad i å strekke seg når hullene skal vokse og det enkelt blir sprekker, men balansen mellom gass produserende bakterier, laktoseinnhold, elastikk, temperatur og tid er nå satt! Navnet kommer fra berget bak gården, Husaraberget, som har lang historie rundt svenske Husarer som var krigsfanger i Hallingdal på 1800 tallet.

Den er veldig søt med kraftig nøttepreg, den har mye smak allerede på 2 måneder som gjør at den er veldig fin å smelte på pizza, lasagne, burger eller ostesmørbrød, vi bruker den til og med i våre egen ostepølse av kjekjøtt!

Fersk Kremost

Dette er en god erstatning til kremosten du bruker i ostekaka, ostekremen til gulrotkaka, eller bare bruke den som en krem til røykelaks. En syrlig og friskere kremost laget på fersk geitemelk. Siden geitemelk er sesongbasert produksjon så sørger vi å alltid ha fryst kremost liggende siden denne er like fin etter frysing. Den kommer bare i naturell versjon siden vi stoler på at kunden vil blande inn eget krydder etter ønske, om det skal være gressløk, dill, rosmarin eller paprika.

Prosten

Modna kremost av geitemelk, eller Chevre som vi liker å si i Norge. Den kom først ut som Presten, siden den har fått navnet sitt etter ysterens gode venn Sveinung som var tidligere prest i Ostebygda, når Sveinung blei Prost så bytta vi navn på osten og fulgte mannen bak navnet, og vi har fått oss PR osten vår. Om Sveinung velger å bytte jobb igjen så ser vi oss nødt til å bytte navn.

Prosten er en mild, rundt og passe moden (akkurat som Prosten) Det er en sexy liten ost som passer både på et ostefat, forrett og dessert. Hva med å lune den svakt og spise med karamelliserte valnøtter eller litt flytende honning?

Klokkaren

Saltlake modna geitost har vi begynt å kalle Feta i Norge etter ny EU beskyttelser. Og det er det Feta egentlig er, en ganske fersk ost som modnes på saltlake over lenger tid, det er med på å gi en kort, porøs og litt salt ost som er god til salater, men kan også steikes i panna eller grilles. Når den blir laget på geitemelk blir den ofte litt syrligere og frisker i smaken, men mye mer kremete i konsistens. Klokkaren kommer fra naboen til ysteriet, Klokkarjordet, der Hol Gamle Kirke holder til og det blir holdt Høsttakkefest der under Haustmarknaden i Hol på høsten.

Vi har valgt å selge vår ost i blokker som blir vakuumert for å bevare smaken til osten, du kan gjerne kutte den i biter å legge den på olje med krydder om det er ønskelig.

Drenert Yoghurt av Geitemelk

Når man lager rørt yoghurt av geitemelk så kan den ofte bli litt tynn og flytende, derfor har vi valgt å drenere ut 40-50% av all mysa for å få en tykkere mer kremete yoghurt, dette gjør også at den blir litt søtere. Vi tapper ferdig syrna yoghurt i bomullsposer og tar de henge i 6-8 timer så mest mulig av mysen får renne ut, når man velger å tappe så mye av yoghurten i sluket så må man ta det igjen på andre siden med å nesten dobbel prisen på yoghurten, vi har tross alt bare halvparten så mye å selge fra like mye melk.

Det er en kjempe fin yoghurt til å spise naturell, med granola, og du kan blande med det syltetøyet du måtte ønske siden den er helt naturell. Den er også bra i matlaging til dressinger og tzatziki, vi bruker den også i kaker som krydderkake, gulrotkake og lignende.

Brun Geitost

Brun geitost laget av en blanding av geitemyse, geitefløte og geitemelk, en brunost laget av bare geit! Dette er vårt flaggskip produkt vi har laget i generasjoner i vår familie.