Kvit Geitost av Stølsmelk fra Prestholt

1242 er en kvit geitost som er laget med utgangspunkt i Leirgrøv Naturell. Denne blir bare laget på sommeren av melk som er produsert på Prestholt (1242 moh) når geitene er ute å beiter fritt det de måtte ønske. Geitemelka tar lettere til seg smak av hva geita beiter, og geita liker mat med smak i. Derfor er stølsmelkkosten kraftigere på smak og ber preg av geita sin favorittmat – urter, vier og fjellblomster.

Til sammenligning med kumelk som får kraftig gulfarge på stølen så forblir geitemelka fortsatt kvit, ku produserer betakaroten som gir gulfarge, mens geita produserer alfakarotener som er fargeløse, men den får et fargepreg av beite etter lang lagring og får et skjær av grønt.

Denne osten blir lagret i minimum 12 måneder før vi begynner å åpne og selge ostene, de kan bli opp til 3 år før vi selger ut en hel sesong, det blir en svært kraftig og spennende ost medan mild smak av geit og mye urte og vier, i tillegg blir den lagret ferdig i det første ostelageret vi bygde på gården når vi starta opp igjen i 2013, en jordkjeller på gården med gråsteinvegger, dette gir en mild karakter av mugg og jordkjeller, noe vi synes passer veldig godt. Etter så lang lagring som 12 måneder vil osten få mye «krystaller», aminosyrer som vi kaller Tyrosine og Leucine, Tyrosine ser ut som saltkrystaller, mens Leucine er større klumper som er litt lysere en osten selv.

Vi er svært stolte av denne osten, den representerer vår ideologi, vår måte å drive fjellandbruk og stølsdrift, her høster vi kvaliteter av utmarka som ikke kan nyttes på en bedre måte en beiting, dyra får gå fritt og nyte sommeren mens de produserer en variert og spennende melk. Når man kjøper og nyter en slik ost skal man huske at man er med på å øke etterspørsel for geitemelk og mer må produseres og det blir flere geiter på fjellet og flere bønder som nytter stølen lenger.

Vi høster stadig medaljer for denne, de siste bragdene har vært Supergull i NM i Ost 2021, det er de 10 beste ostene i NM som blir tildelt supergull, i 2022 fikk vi Gull i VM, eller World Cheese Awards ogi 2023 fikk den 2 av 3 mulige stjerner i den høyt stående Britiske mat og drikke konkuransten Great Taste Awards.